miercuri, 7 decembrie 2011

Istoria trandafirului!

            Nobili si delicati, trandafirii se vand anual numai in America de Nord in numar de peste 20 de milioane ca flori taiate si de doua ori mai multi ca flori de gradina. Cultivati in sere, trandafirii au nevoie de udari zilnice pentru a se evita compromiterea petalelor. Trandafirii au de asemenea nevoie de o ingrijire speciala, frumusetea nefolosindu-le la nimic in fata daunatorilor, ei fiind frecvent atacati de ciuperci si diferiti alti paraziti.
        Trandafirii se planteaza in lunile august si septembrie in sol fertile si bogat in humus si umiditate. Arbustii de trandafir sunt rezistenti la inghet, aspectul lor fiind unul rustic si seducator.
          Timp de peste 5.000 de ani, Persia  si China au fost habitatul de origine al trandafirilor, al florilor cu parfum dulce si imbietor. Li se spunea Avestan-Vaedha in limbile europene, in timp ce in limba moderna persana trandafirul se numea Vard, Wrodon in greaca si Rhodian in greaca etrusca. In secolul al VII-lea trandafirii au fost cunoscuti si in Europa, unde in limba Latina derivatul Rosa devine Rose.
           Cultivatorii europeni s-au straduit ani la rand sa creeze trandafirii cu parfumul celor stravechi asiatici, trandafirii moderni, cultivate in Anglia si Franta, fiind diferiti.
            Acum exista in lume peste 30.000 de varietati de trandafiri si o multime de legende, dintre care una veche persana povesteste ca trandafirul rosu a fost atat de alb si stralucitor la inceput ca o privighetoare s-a indragostit de el. Din prea multa dragoste, privighetoarea l-a strans asa de tare la piaptul sau incat spinii i-au zgariat trupul. Sangele privighetorii ranite a transformat trandafirul alb intr-unul rosu.
         Dintotdeauna oamenii au avut o mare pasiune pentru trandafiri. Astfel, podelele palatului cleopatrei erau pavate cu petale de trandafiri, iar marele intelept Confucius avea peste 600 de carti despre cum se ingrijesc trandafirii. In piesele sale, Shakespeare face mai mult de 50 de referiri la trandafiri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu